Results 1 to 6 of 6

Thread: Tascam 388 won't play or record

  1. #1
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Scotland
    Age
    67
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Tascam 388 won't play or record

    Sign in to disable this ad
    I have acquired a beautiful Tascam 388, tweaked the pots to get the rewind / fast forward function working, and I need to replace the capstain drive band.

    My main problem is the play and the record/play function does not work, pressing record does not bring on the record light, and pressing the play button also has no response whatsoever.

    I can download the user manual, is there a repair manual available?

    Any help with what to look for with the play/ record function would be gratefully received.

    I would love to get this brilliant piece of kit working in my studio

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Gone
    Age
    58
    Posts
    7,703
    Thanks
    130
    Thanked 222 Times in 211 Posts
    Rep Power
    0
    If the capstan drive belt is broken, stretched or missing all together, that would explain why PLAY wont engage. For the record light to come on or flash in standby/ready mode, you have to "arm" the tracks you wish to record on first. If you've done that and its still not working, I'm not exactly sure of what to suggest. Also it follows suit, that if the play mode is disabled because of the belt issue, the REC function would also not kick in if the tape can't move.

    About the service manual, I'm sure I've seen download links to that on this forum in the recent past so do a search for "tascam 388 service manual" and that should bring up multiple responses,




    Cheers!

  3. #3
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Scotland
    Age
    67
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    The captain drive belt is very stretched and keeps falling off, so possibly was off when I tried play/ record. I did try it with a track "armed" . I guess first thing is to get a belt.
    I will also search for the service manual.
    Thanks for responding.
    Ian.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ontario,Canada
    Age
    44
    Posts
    895
    Thanks
    49
    Thanked 26 Times in 23 Posts
    Rep Power
    930248
    Check your fuses too.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Scotland
    Age
    67
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Good point, fuses checked with a meter and all ok. I've ordered a capstan belt. When that comes I'll also try shorting the remote control "play" contacts in case it's something with the top panel buttons

  6. #6
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Wales
    Age
    43
    Posts
    3,439
    Thanks
    11
    Thanked 114 Times in 102 Posts
    Rep Power
    2429828
    Quote Originally Posted by IanShearer View Post
    Good point, fuses checked with a meter and all ok. I've ordered a capstan belt. When that comes I'll also try shorting the remote control "play" contacts in case it's something with the top panel buttons
    Only try that if replacing the belt doesn't help. It's most likely the belt anyway, that's a common problem with these machines.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tascam 688 won't play or record
    By rknrlstr in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 4
    Last Post: 12-23-2014, 20:12
  2. Tascam 424 MKI won't play/record
    By malkyyyyy in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 3
    Last Post: 03-19-2014, 14:44
  3. Tascam 388 play/record issues
    By tweakapalooza in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 1
    Last Post: 06-10-2013, 13:27
  4. NEW USER: Tascam 388 Won't Play - Can't find similar issue here.
    By SLOTH_DEMON in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 13
    Last Post: 02-14-2013, 09:22
  5. Problem with Tascam 388 - Track 8 wont record
    By macroberts in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 1
    Last Post: 07-24-2011, 21:39

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •