Results 1 to 7 of 7

Thread: Serious reaper playback issues

  1. #1
    Join Date
    May 2004
    Posts
    910
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    142873

    Serious reaper playback issues

    Sign in to disable this ad
    When playing back a song i've been recording with my band reaper seems to struggle and stutter quite a lot, its becoming a major issue.

    Also when we were recording vocals, when recording onto some tracks they would play back stuttery and onto other tracks they were fine. If you recorded on a *bad* track then moved it onto a good one, it was fine.

    Its not a performance issue as my pc is beefy and CPU util never goes above 20% ish in reaper. Rams never half filled.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    138
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    32622
    Are you trying to record on a track that is sent to a bus with plugins? Or are you trying to record directly to a track with plugins? What is your latency set to? How fast is/are your hard drive(s)?

  3. #3
    Join Date
    May 2004
    Posts
    910
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    142873
    No bussing, there were plug ins on both good and bad tracks though. Latency ~6.7/6.4ms. System drive with reaper on is a 3 disc RAID 0 array the the disc with audio on is a newish 7200rpm drive.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    138
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    32622
    If you raise the latency, do the issues lessen/go away? Which version of Reaper are you on?

  5. #5
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Undisclosed
    Age
    34
    Posts
    5,918
    Thanks
    457
    Thanked 408 Times in 397 Posts
    Rep Power
    19301284
    Yeah, try raising the latency.

    Make sure you aren't using plugins while tracking; and when you add plugins later during mix time, periodically bounce tracks that are done or almost done to a new track so that you can turn those plugins off.

    In my experience, plugins have been the biggest performance hit in Reaper. I've got a pretty good system, but it really starts to chug if I get much more than 5 or 6 tracks with plugins simultaneously.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Mobile, AL
    Age
    49
    Posts
    6
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Not sure of your system configuration but I have noticed 2 things that might relate to this.

    1. I run a Dell Latitude 110L (Old laptop with built in wireless.) I run only 2 gigs of Ram and the internal hard drive is a 40 gig. Also, I run an external 40 gig USB (on 1.1 not usb 2.0) everything runs fine with upwards of 9-10 effects plugins. (Heavy ones, a little less.)

    If I turn on the Wireless I get clicks and sputters and sometimes (most times) the Firewire drops completely.

    2. If I am recording with a lower latency or a higher sample rate and for any reason change the sample rate, I get tons of stuttering / slow audio. (Unusable)

    Not sure if any of that helps but just some suggestions. It might be hardware interactions causing it.

    Chris B.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Bay City, MI.
    Age
    45
    Posts
    331
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    32340
    Why record with plugins?

    I don't know about reaper but with PT the plugin effect does not record..you have to set up another track and bus the other track with the plugs to the new track and record that!

    But I still see no reason to record with plugins..If it's for a picky vocalist that needs reverb and crap to sing right, just send an output to a mixer and add the effects there and hook the phones to that!!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. DVD playback issues with soundcard...!
    By Obstacle1 in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 0
    Last Post: 08-17-2007, 08:30
  2. Tascam 388 playback issues
    By Brunothemad in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 18
    Last Post: 07-12-2007, 17:51
  3. Playback issues.
    By breeeeza in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 1
    Last Post: 07-24-2006, 11:31
  4. pre-recording vs playback issues
    By teddyastuffed in forum Recording Techniques
    Replies: 0
    Last Post: 01-12-2006, 14:28
  5. Playback issues after some actions
    By Roger Mac in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 0
    Last Post: 07-12-2004, 09:13

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •