Results 1 to 7 of 7

Thread: delayed recording playback ?

  1. #1
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    56
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    4

    delayed recording playback ?

    Sign in to disable this ad
    i've managed to get it all set up and began recording track by track... but i've noticed that when recording my first track in time with the metronome when i go to play it back the track is about a quarter of a second out from the metronome.... what can i do to make sure when i record something it is in time like i played it ?

    and also some hissing from guitars when im not touching strings/metal is there hardware i can buy to eradicate this ?

    cheers

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Ranelagh Tasmania
    Age
    68
    Posts
    7,883
    Thanks
    215
    Thanked 629 Times in 511 Posts
    Rep Power
    21474858
    Delay is most likely latency and most likely because you are using your on-board sound.

    Noisy guitars is probably due to the same reason.

    If you give a quick summary of the hardware and software you are using, we might be able to make suggestions.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    56
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    4
    Quote Originally Posted by gecko zzed View Post
    Delay is most likely latency and most likely because you are using your on-board sound.

    Noisy guitars is probably due to the same reason.

    If you give a quick summary of the hardware and software you are using, we might be able to make suggestions.
    alrighty

    Operating System
    Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
    CPU
    AMD A8-6600K 58 C
    Richland 32nm Technology
    RAM
    8.00GB Single-Channel DDR3 @ 806MHz (11-11-12-28)
    Motherboard
    Gigabyte Technology Co. Ltd. F2A55M-HD2 (P0) 30 C
    Graphics
    PHILIPS FTV (1920x1080@60Hz)
    2048MB ATI AMD Radeon HD 8570D (ATI) 7 C
    2048MB ATI AMD Radeon HD 8570D + HD 6670 Dual Graphics (ASUStek Computer Inc) 32 C
    CrossFire Disabled
    Storage
    931GB TOSHIBA DT01ACA100 ATA Device (SATA) 29 C
    232GB Seagate ST3250824AS ATA Device (SATA) 34 C
    Optical Drives
    No optical disk drives detected
    Audio
    Scarlett Solo USB

    from speccy program

    and im using adobe audition for recording through the Audio interface with instruments.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Ranelagh Tasmania
    Age
    68
    Posts
    7,883
    Thanks
    215
    Thanked 629 Times in 511 Posts
    Rep Power
    21474858

  5. #5
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    56
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    4
    Quote Originally Posted by gecko zzed View Post
    Are you monitoring via Scarlet?
    i have the input and output set as scarlett if thats what you mean ? ive disabled my pcs onboard audio completely.

    so i use the scarlet for inputing and for all outputting on my pc including anything im watching listening to on it.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    56
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    4
    is there any solution ?

  7. #7
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Denver, CO
    Age
    50
    Posts
    19,583
    Thanks
    990
    Thanked 729 Times in 653 Posts
    Rep Power
    21474864
    I assume that Adobe Audition has delay compensation for plugins. I am not sure there should be a reason for recorded tracks to be out of sync.

    I wonder if moving this question to the Cool Edit/Adobe forum would be helpful...

    It sounds to me like there was an inadvertent setting changed that is causing your issue. You should absolutely not be having issues with playback timing that is different from how you recorded it. Keeping what you record in time with a metronome and it's playback is what DAW's do for a living.

    Finding the cause will be for someone familiar with your software or interface.
    PC Win7-64-24G i7-4790k/Cubase 9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7x/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne 4 Studio/Other things that don't mean anything if a client shows up not knowing what it wants.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. delayed recording playback ?
    By fendertelemusik in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 8
    Last Post: 12-21-2015, 17:40
  2. Delayed recording in Cubase SX
    By Ulven in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 1
    Last Post: 06-22-2003, 16:26
  3. Delayed playback during 2nd track record
    By amusedbytune in forum Newbies
    Replies: 5
    Last Post: 05-27-2002, 13:04
  4. PredatOhm delayed
    By Cyan Force in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 6
    Last Post: 07-18-2001, 03:14
  5. TMD1000 Delayed Recording Path!!!!!!
    By WormHole in forum TASCAM User Forum
    Replies: 2
    Last Post: 02-03-2001, 22:42

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •