Results 1 to 5 of 5

Thread: How do I record guitars via USB multi-effects pedal?

  1. #1
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Oxford, United Kingdom
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    How do I record guitars via USB multi-effects pedal?

    Sign in to disable this ad
    HI, total noob here.

    I'm trying to record electric guitar and bass to Cakewalk by Bandlab via a Digitech RP500 but seem to have hit a wall.

    I realise that this is probably not the ideal way to record guitars, but I don't have the funds to buy a USB interface such as a Focusrite or similar, so was wondering if anyone out there has relevant experience of recording via a USB multi-effects unit straight into Cakewalk; I can't find anything helpful online and have been searching for hours.

    I go to Preferences > Audio > Devices and the RP500 is greyed out, so I can't do anything there, whereas in the MIDI section, I can check and uncheck the RP500 (it's on its own in the Inputs section) and there are options for both that, and MS GS Wavetable Synth in the outputs section but I haven't the foggiest idea what I should be doing.

    I apologise for my ignorance, but this is all new to me and it's getting to the point where I'm considering selling some gear and buying an old Minidisc eight-track and just using a DAW for bouncing audio.

    Can anybody please help me?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    5,135
    Thanks
    58
    Thanked 89 Times in 85 Posts
    Rep Power
    4233324
    Id get an interface before getting a MiniDisc.

    Yes, the Pedal would work best into a interface....you might have to fine a cheap used one and get it on. Maybe someone has a free one you can have...

    if it's not happening in the room, it ain't gonna happen on tape.-H.Gerst

  3. #3
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Texas USA
    Posts
    1,581
    Thanks
    124
    Thanked 302 Times in 278 Posts
    Rep Power
    1715604
    Have you installed all the relative drivers and software for the Digitech on your system? Plugged it directly into the computer with a known, working USB cable?

    It should work as a source device in any DAW, at least according to the manual. (I recorded my L6 HD floorboard that way several times, both on Windows and Mac.)

    You may also need to only have one application trying to attach to the Digitech at the same time, so I'd make sure the editor software is not running. Just a thought - Windows can be funny about audio device/application routing.
    "... I know in the mornin' that it's gonna be good
    when I stick out my elbows and they don't bump wood." - Bill Kirchen

  4. #4
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    14,188
    Thanks
    44
    Thanked 566 Times in 515 Posts
    Rep Power
    21474863
    I use an older Digitech pedal. I don't record through the USB interface on it, but it does show up in the interface list in Cubase. You need to confirm you have the ASIO drivers installed. I am pretty sure the latest driver is Win10 compatible if that is applicable.

    I don't think there is anything you need to do with the pedal, but maybe use X-Edit to check the USB parameters.

    Recording through the pedal may not be "ideal", but it is a valid means to recording guitar. You don't need another interface.

    Don't forget to read the manual for the pedal and he manual for cakewalk.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    essex
    Posts
    2,113
    Thanks
    9
    Thanked 276 Times in 247 Posts
    Rep Power
    3736287
    It sounds like the audio drivers you have installed are not either installed fully, or the right ones. To record from the device via USB should be possible

    I note the web site says this
    To keep your system working normally with the affected products, DigiTech strongly recommends waiting before upgrading your operating system to Windows 10 until full software testing and verification has been completed.
    What version of Windows are you using? It's quite old, so they haven't written new drivers for it. They're 32 bit, and designed for XP/Vista/7 & 8. Last update was a very long time ago.

    If you are running Windows 10, I expect you just cannot record over USB. Unless I am being a bit thick - the unit doesn't HAVE A MIDI socket or MIDI mentioned in the manual, so that's a dead duck.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. guitar multi effects pedal
    By ollie99 in forum Newbies
    Replies: 7
    Last Post: 11-19-2013, 06:55
  2. $500 Multi Effects Pedal Suggestions
    By Flei in forum Guitars and Basses
    Replies: 7
    Last Post: 03-16-2013, 07:31
  3. FS or FT: Digitech RP200 Guitar Multi-Effects Pedal
    By amra in forum Free Ads for Music/Recording Equipment
    Replies: 0
    Last Post: 01-08-2006, 21:11
  4. Boss ME-50 Guitar multi effects pedal
    By mentil69 in forum Free Ads for Music/Recording Equipment
    Replies: 0
    Last Post: 09-01-2004, 14:53
  5. Multi effects pedal without amp modelling?
    By jeff0633 in forum Guitars and Basses
    Replies: 17
    Last Post: 04-14-2004, 14:00

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •