Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: latency issues

  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    61
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    9

    latency issues

    Sign in to disable this ad
    im using ableton live 8 on my imac, with a tascam 122-l interface. only problem is, when i try to record my guitar through the interface, there is a 43ms latency. ive tried adjusting the buffer size, but this makes the sound terrible. The latency is so great that i cant sync my guitar track up to the midi drum track.

    any suggestions?

    cheers

  2. #2
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    close to the edge
    Posts
    11,290
    Thanks
    194
    Thanked 143 Times in 126 Posts
    Rep Power
    21474858
    whats your imac spec?
    Quote Originally Posted by jimistone View Post
    you scare me.
    Album My Soundcloud page

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    61
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    9
    its just the standard imac, 4gb of memory, 500gb hd.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    close to the edge
    Posts
    11,290
    Thanks
    194
    Thanked 143 Times in 126 Posts
    Rep Power
    21474858
    Ram and hard disc memory wont really effect latency as much as CPU.....

    Ive ran Ableton on an old 3.00GHz pentium 4 with negligible latency...are you only adjusting the buffers on the Tascam or are you compensating within Abletons preferences?
    Quote Originally Posted by jimistone View Post
    you scare me.
    Album My Soundcloud page

  5. #5
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    61
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    9
    hey, at the moment, im just adjusting the buffer size in ableton. should i try changing the tascam seetings?

  6. #6
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    close to the edge
    Posts
    11,290
    Thanks
    194
    Thanked 143 Times in 126 Posts
    Rep Power
    21474858
    if the tascam has a interface yes...Id adjust the tascam then adjust the ms in ableton and see if that helps..

    to be honest theres either something drastically wrong with your tascam or how your setting it up so you need to try some elimination to pinpoint where the problem lies...as ableton can run on a pretty basic spec'd PC with usable latency..hell i run it on a netbook
    Quote Originally Posted by jimistone View Post
    you scare me.
    Album My Soundcloud page

  7. #7
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Hampshire Lat/Lng: 42.8129750,-72.0248270
    Posts
    25,766
    Thanks
    58
    Thanked 56 Times in 33 Posts
    Rep Power
    21474871
    WOW ..... four day latency on the thank you. This boy sure does have latency problems KC.
    ♫♪♫ I have a fever and the cure is cowbell ♫♪♫ .......... *LIVE FREE OR DIE* .......... ♫ I'm all ears ♫

    ☼ Mucho Loco Henry Areebah! ☼

    Any mic you buy will be perfectly suited to your needs, until you use it long enough to learn that it's not.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    close to the edge
    Posts
    11,290
    Thanks
    194
    Thanked 143 Times in 126 Posts
    Rep Power
    21474858
    im only in it for the fame....



    (he might not have been back cos it doesnt work and Im a clueless f*ck )
    Quote Originally Posted by jimistone View Post
    you scare me.
    Album My Soundcloud page

  9. #9
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Hampshire Lat/Lng: 42.8129750,-72.0248270
    Posts
    25,766
    Thanks
    58
    Thanked 56 Times in 33 Posts
    Rep Power
    21474871
    Well that goes without saying ......but still a thank you Mister Earl would have been nice.
    ♫♪♫ I have a fever and the cure is cowbell ♫♪♫ .......... *LIVE FREE OR DIE* .......... ♫ I'm all ears ♫

    ☼ Mucho Loco Henry Areebah! ☼

    Any mic you buy will be perfectly suited to your needs, until you use it long enough to learn that it's not.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    61
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    9
    wow, i got 3 replies for not saying thank you! jeez! clearly this is a forum where you dont wanna forget your manners.

    sorry guys, ive been away on holiday for a week, and havent checked the forum.

    thank youuuuuuuuu though, much appreciated.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Latency issues
    By VSpaceBoy in forum Don't Fear The Reaper
    Replies: 2
    Last Post: 10-18-2007, 15:04
  2. Latency issues
    By antNY in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 2
    Last Post: 10-12-2004, 21:19
  3. Latency Issues
    By stratboy in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 2
    Last Post: 04-09-2004, 09:48
  4. Latency issues?!?!?!
    By SolRa in forum Cool Edit Pro / Adobe Audition Forum
    Replies: 3
    Last Post: 08-29-2003, 08:44
  5. Latency Issues
    By powderfinger in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 5
    Last Post: 01-24-2003, 14:35

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •