Results 1 to 6 of 6

Thread: Help With Weird Buzz

  1. #1
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0

    Help With Weird Buzz

    Sign in to disable this ad
    Howdy, I've been doing home recordings for about 4 years now and bought a new computer recently. I've noticed a bad metallic hum sound when I record. I'm using a Focusrite v1 2i2, when I plug a bass straight in I hear the sound the most, but also when I use mics up to my guitar amp I also hear it. I recorded on my old computer to a-b test it and there isn't a buzz on the old one. I've also tried different headphones on my new computer and it's all the same. I've also tried unplugging my computer and recording using the laptop battery and it still happens. Please help.

    Here's the sound:
    spacegrandma.bandcamp.com/track/metallic-bass-sound
    Last edited by spacegrandma88; 07-15-2019 at 13:08.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    HOUSTON, TEXAS
    Posts
    898
    Thanks
    62
    Thanked 150 Times in 133 Posts
    Rep Power
    798998
    Unfortunately this is often an issue with the USB socket power on some computers. Try different USB ports, stay away from USB3 for older interfaces, and as a last resort a good quality powered USB hub may work.
    Win 7 Ult Dell i7 4core 6700ghz 32 GB, 1,2x2, 4 Tb Barracuda HD's running Pro tools 2019 through Allen&Heath Qu-32

  3. #3
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    essex
    Posts
    2,880
    Thanks
    13
    Thanked 418 Times in 382 Posts
    Rep Power
    4008612
    I can hear the weird noise, which is a higher frequency than the usual hum we get. What I'm not sure about is where it is getting in. that clip sounds very heavily gated. when you have the gate and effects off, is the noise there all the time or does it just start when the bass plays.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0
    I will try the powered USB hub, thanks! It's going straight into the interface, no effects- it only shows up when I play the bass (or guitar). It's silent when I'm not playing. Thanks!

  5. #5
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    0
    The external USB device didn't make a difference, but what did work was bumping up the sample rate from 44.1 to 48khz. Dang!

  6. The Following User Says Thank You to spacegrandma88 For This Useful Post:


  7. #6
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    U.K.
    Age
    34
    Posts
    19,466
    Thanks
    1,206
    Thanked 1,028 Times in 908 Posts
    Rep Power
    1000000
    Glad you found a solution @spacegrandma88
    Thanks for letting us know.
    ---------- Steenaudio Website ----------

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. weird buzz/ground loop noise?
    By Btyre2013 in forum Guitars and Basses
    Replies: 18
    Last Post: 07-20-2015, 17:36
  2. Weird buzz/hiss when recording...
    By Physical Ill in forum Mixing Techniques
    Replies: 4
    Last Post: 07-27-2009, 15:33
  3. Werid, weird, weird.
    By Stephen Jones in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 5
    Last Post: 09-09-2001, 07:10
  4. Buzz? Make the buzz stop, please.
    By ClintJCL in forum Analog Recording & Mixing - Tape & Gear
    Replies: 2
    Last Post: 05-30-2000, 14:20

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •