Results 1 to 6 of 6

Thread: Problem with TEAC A-3440

  1. #1
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Problem with TEAC A-3440

    Sign in to disable this ad
    Recently inherited a TEAC A-3440 in good shape, all lamps still seem to be working, some scratches on the wood side panels, AC cord is slightly frayed.

    It seems to work perfectly except for the fact that any tape I put in, even if I select small/large reel or low/high speed, the tape plays at least 4X-8X slower than what is normal! The guys I got it from claimed that it might have been modified to do some data recording or by someone who really wanted to get the most for their money. Can anyone give any advice? Is there something I can adjust internally to speed it up to normal?

    A friend mentioned the capstan had to be replaced but when I checked it against photos on eBay, the capstan is the same size!

    Thanks in advance..

  2. #2
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Gone
    Age
    58
    Posts
    7,703
    Thanks
    130
    Thanked 222 Times in 211 Posts
    Rep Power
    0
    The capstan shaft that is visible from the outside of the deck may appear the same in size to what you see on ebay photos of other unmodified decks but you have to keep in mind that your deck is a belt drive design for driving the capstan so the internal flywheel or the pulley spindle on the motor itself may have been changed for ones with smaller diameters and thus why the speed is so slow.

    There are also internal speed pots for adjusting the speed of the capstan motor itself but you would need the service manual for the deck to find the correct pot to adjust...I assume that even once you find it, it may turn out to be a fine adjustment only which couldn't account for such a radical speed change but, I might be wrong on that as I don't have the documentation to verify that.

    Perhaps someone in a charitable mood with the manual will chime in here for you?

    Cheers!

  3. #3
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Guelph, Ontario, Canada
    Age
    63
    Posts
    616
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    25959

    Belt slippage

    First thing I would check is if the capstan drive belt is slipping. Put a good FRESH tape on and in play, watch to see if there is any slippage. With that radical a change in speed, it should be obvious. If it does you need a new belt. As far as modifications go, measure the diameter of your capstan flywheel and also your drive motor wheel and post them here. I will check them with mine. I will check my manual for the location of the speed control pots later today. My studio is down at my shop. I'll report back later.

    Snipeguy

    Hey Ghost....what's with the new avatar!
    Quite frankly, I'd rather just go sailing.

    http://www.myspace.com/harripalm

  4. #4
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Gone
    Age
    58
    Posts
    7,703
    Thanks
    130
    Thanked 222 Times in 211 Posts
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by snipeguy
    Hey Ghost....what's with the new avatar!
    I am in disguise actually...In reality, I am a 16 year old native of China and I am hiding from my government which is holding my uncle hostage in a yo-yo factory!

    cyanora!

  5. #5
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Guelph, Ontario, Canada
    Age
    63
    Posts
    616
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    25959
    A more recent pic perhaps? I do miss the old 'Desperado'. Nice to see that I'm not the only one with a 'touch of grey'.LOL

    Snipeguy
    Quite frankly, I'd rather just go sailing.

    http://www.myspace.com/harripalm

  6. #6
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    6
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    I have the same machine and the same speed problem. It's eithier too slow or too fast, depending on the spped button adjustment. If this is a belt problem, does anyone know where to get a belt?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Problem with Avalon AD2022
    By Richard Monroe in forum The Rack
    Replies: 3
    Last Post: 08-22-2008, 15:06
  2. Yamaha FS1-R Problem
    By rjt in forum Keyboards and Sound Modules
    Replies: 2
    Last Post: 01-26-2004, 16:46
  3. LD Condenser Mic Problem
    By micr0s in forum Microphones
    Replies: 5
    Last Post: 01-08-2004, 23:24
  4. Unwanted distortion in amp; possible preamp tube problem?
    By Whoopysnorp in forum Guitars and Basses
    Replies: 11
    Last Post: 09-16-2003, 12:06
  5. Strange snap crackle pop problem
    By tlee2951 in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 12
    Last Post: 08-08-2003, 09:44

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •