Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast
Results 11 to 20 of 22

Thread: Problem after switching from WavOut to ASIO in preferences

  1. #11
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    Sign in to disable this ad
    I think I found something - weird.

    When I installed the interface, the installation of the driver automatically took over via onscreen prompts. The instructions said to make sure US-2x2 & US-4x4 Mixing Driver was selected in Preferences. When that is selected, all of the Enabled inputs and outputs disappear and all the audio goes away and then that persistent pop-up hijacks the system - locking the main screen. ACK!

    I reset the driver to US-2x2 & US-4x4 (that's all) and all seems to be working well - for now.

    This can't all be my fault. I'm following the manufacturer's instructions.. and that's not working.
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

  2. #12
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    I repaired the driver and reinstalled it. The US-2x2 & US-4x4 Mixing Driver option in Preferences worked this time - showing all Enabled inputs/outputs.

    Then...

    Reaper began crashing. I had to uninstall Reaper and all related files.

    The Tascam interface works perfectly until Reaper is opened. With Reaper fully uninstalled the interface and all the audio options work great - all. the. time.

    If I opened Reaper, all audio would cut out.. even my computer speakers. Couldn't hear any record or playback. Couldn't hear any sound files (.mp3, etc.). Couldn't hear any videos (YouTube, etc.). Then when I tried to close all projects and quit... the big crash. So out it went.

    I'll try downloading it again tomorrow and see how that goes. At least I'm fairly certain the interface is ok.
    ______________________________________

    I'm not alone in this problem: Reaper, Error initializing ASIO driver? - Recording Software - indie recording depot
    Last edited by spantini; 1 Week Ago at 20:00.
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

  3. #13
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    I left my PC "awake" all night - constant power to interface USB. Last night, I actually went ahead and downloaded Reaper from their website again. This morning everything works great, and this newest download of Reaper looks different than my previous buggy version. There are different screen prompts and some minor visual items in the track screen look different - new icons that weren't there before. Best of all, the interface Preferences choices have remained stable.

    I can actually get loud headphone volume now with all meters in the -18 area - couldn't before. And that's after I normalized a test track to -12dB, which reduced volume.

    If another bug doesn't rear it's head, I think this is gonna work out for me.

    Thanks to all of you for your comments
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

  4. #14
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    East Coast
    Posts
    523
    Thanks
    88
    Thanked 85 Times in 77 Posts
    Rep Power
    428893
    Quote Originally Posted by spantini View Post
    I left my PC "awake" all night - constant power to interface USB. Last night, I actually went ahead and downloaded Reaper from their website again. This morning everything works great, and this newest download of Reaper looks different than my previous buggy version. There are different screen prompts and some minor visual items in the track screen look different - new icons that weren't there before. Best of all, the interface Preferences choices have remained stable.

    I can actually get loud headphone volume now with all meters in the -18 area - couldn't before. And that's after I normalized a test track to -12dB, which reduced volume.

    If another bug doesn't rear it's head, I think this is gonna work out for me.

    Thanks to all of you for your comments
    Just so you know, every time Reaper is updated, you will see a prompt telling you so, right after you open it. It is always best to follow the on screen prompts. Did you by chance download the 32 bit system and your computer runs the 64 bits or vise versa? Not that it matters much but it seems you are having severial issues that most of us do not. This does not mean that you are doing something wrong, it's just weird. You can click here and you will see all your system information information automatically as soon as you click the link.

    Picnic = Problem In Chair Not In Computer Free Podcasting ACX Course ~ Sound Treatment

  5. The Following User Says Thank You to Mack Caster For This Useful Post:


  6. #15
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    Quote Originally Posted by Mack Caster View Post
    ... It is always best to follow the on screen prompts. Did you by chance download the 32 bit system and your computer runs the 64 bits or vise versa? Not that it matters much but it seems you are having severial issues that most of us do not. This does not mean that you are doing something wrong, it's just weird. You can click here and you will see all your system information information automatically as soon as you click the link.
    Thank you, Mack. I did make absolutely sure I DL'd the 64-bit version (both times), and even though I knew my system was 64-bit I double checked that before I proceeded.
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

  7. #16
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    East Coast
    Posts
    523
    Thanks
    88
    Thanked 85 Times in 77 Posts
    Rep Power
    428893
    Quote Originally Posted by spantini View Post
    Thank you, Mack. I did make absolutely sure I DL'd the 64-bit version (both times), and even though I knew my system was 64-bit I double checked that before I proceeded.
    OK, I will shoot an e-mail over to them Reaper folks and see if they have any advice on the issue. I will re-post when I get a response.

    Picnic = Problem In Chair Not In Computer Free Podcasting ACX Course ~ Sound Treatment

  8. #17
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    Something else I just discovered.

    Say I have Reaper open with an item loaded in the track screen. I also have a Google tab open in the background. The track screen displays the sound wave - as it should. Now, if I click the Google tab and activate the screen, then go back to Reaper, the track item displays "offline - offline - offline....." for a split second, then the wave returns.

    My theory: When that is "offline" it's broken the connection to the audio driver. Most of the time it reconnects no problem. Then there are times it has difficulty and THAT'S when the ugly pop-up appears about no audio device.. blah, blah,..

    It's only a theory
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

  9. #18
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    East Coast
    Posts
    523
    Thanks
    88
    Thanked 85 Times in 77 Posts
    Rep Power
    428893
    Quote Originally Posted by spantini View Post
    Something else I just discovered.

    Say I have Reaper open with an item loaded in the track screen. I also have a Google tab open in the background. The track screen displays the sound wave - as it should. Now, if I click the Google tab and activate the screen, then go back to Reaper, the track item displays "offline - offline - offline....." for a split second, then the wave returns.

    My theory: When that is "offline" it's broken the connection to the audio driver. Most of the time it reconnects no problem. Then there are times it has difficulty and THAT'S when the ugly pop-up appears about no audio device.. blah, blah,..It's only a theory
    One of the best features of Reaper is it is extremely light on your CPU. The way it was explained to me was, since you have opened another file or any program that deals with audio, Reaper assumes you do not need it at that time and releases control over the opened program.

    It happens to me as well and this is normal. It always comes back to where it was, when I left it. When I do my videos for Reaper, I have to add a 1 to 2 sec pause so the audio comes back on line. You can avoid this by telling Reaper to "Always stay on top". Here are 100 great tips for using Reaper. It is from their "Unofficial Blog". This is another great resource for Reaper users. If you ever contact Jon, tell him "Magic" is still waiting for his coffee!



    Picnic = Problem In Chair Not In Computer Free Podcasting ACX Course ~ Sound Treatment

  10. The Following User Says Thank You to Mack Caster For This Useful Post:


  11. #19
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Lowell Street Studio, New England
    Posts
    11,055
    Thanks
    18
    Thanked 389 Times in 369 Posts
    Rep Power
    18141026
    Yes, that 'offline' thing is normal - but for optimum use, don't be doing internet things while working with Reaper!
    Mike B My new album on CD Baby: Fact and Fiction
    My Bandcamp site: http://mikebirchmusic.bandcamp.com

  12. #20
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Tampa, Fl.
    Posts
    187
    Thanks
    52
    Thanked 10 Times in 10 Posts
    Rep Power
    2146
    Yes. Normally, and in the future, I wouldn't be flipping back and forth between Reaper and an internet tab. But for now I'm using it to quickly find explanations and answers as I'm slogging through the learning process. I really have tried using the manual, but ya have to know exactly what you're looking for to search it - like looking up a word in a paper dictionary.. you need to know how to spell it to find it. Google makes this task much easier, and it often points right back to these (and Cockos') forums
    ...as i get older, my equipment gets smaller
    ..if the brain was an app, would people use it?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. asio problem
    By ddread in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 34
    Last Post: 08-19-2011, 17:00
  2. Asio 2.0 problem
    By sodapopinski in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 13
    Last Post: 04-25-2003, 19:20
  3. Asio problem...
    By Tusk in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 13
    Last Post: 02-14-2003, 19:00
  4. recording problem when switching
    By westg8 in forum Cool Edit Pro / Adobe Audition Forum
    Replies: 1
    Last Post: 05-24-2002, 17:57

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •