Results 1 to 9 of 9

Thread: Cubase LE Help

  1. #1
    riseabove is offline Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Cubase LE Help

    Sign in to disable this ad
    I have scoured the internet and found nothing that has helped my plight!

    I have been running Cubase LE on my MacBook for about a year and have had minor crashes but nothing that quitting and then reopening Cubase couldn't fix.

    Yet, recently I have been running Reason 4.0 on my mac and ever since then Cubase will not run. I have tried uninstalling and reinstalling both programs. Cubase begins to start up and as it says its loading VST's on the little Cubase startup screen, it crashes and I get an error report.

    It has been suggested that a VST might be causing this whole conundrum, but for the life of me I haven't been able to figure out how to clear out any VST's I may have downloaded from the internet.

    My biggest fear is that this is all caused by Reason, I know many people have had trouble running the two together but I feel as if I should be able to at least have both of them on my computer.

    So can anyone help diagnose my problem and help me fix it? If it involves clearing out VST's I downloaded how do I do this?

    If it helps, I could post the problem details I get when Cubase crashes

  2. #2
    dremits is offline Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    66
    Rep Power
    83174
    I use Windows but this should work for Mac:

    Locate the folder (or folders) that is set as the VST plugin folder in Cubase and move it to another location so that Cubase won't be able to read any VSTs. This should help eliminate (or not) whether the problem is with plugins. It would be better to do this than to delete your VSTs as chances are you will want to keep them

    If Cubase loads up ok after moving the folder then this means that there is a problem with a plugin in which case you need to consider which plugin may be causing this problem.

    I've never used Reason so I don't even know if it uses VST plugins but if it does you need to check whether it has installed VST plugins into the Cubase plugins folder and if so then it is likely it is these VSTs that are causing the problem.

    Oh and could you post the error log you mentioned?

    Thanks,

  3. #3
    riseabove is offline Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    I am not the most enlightened person in terms of audio recording and technology but I do not believe Reason is involved in any type of VST. Yet, as cubase Le loads and the lower left hand corner box that reads "initializinginsert various parts here)" it always crashes as it reads "initializing:VST"

    I'll give the folder thing a shot when I get a bit more time. Finals are bogging me down.

    Here are the "problem details" (this is long, idk how to best post this):

    Process: Cubase LE [686]
    Path: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE
    Identifier: com.steinberg.cubase.se.oem
    Version: 1.0.8 (1.0.8)
    Code Type: PPC (Translated)
    Parent Process: launchd [86]

    Date/Time: 2009-05-31 17:54:38.812 -0400
    OS Version: Mac OS X 10.5.6 (9G55)
    Report Version: 6

    Exception Type: EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
    Exception Codes: KERN_INVALID_ADDRESS at 0x00000000c0000007
    Crashed Thread: 0

    Thread 0 Crashed:
    0 translate 0xb80bcd58 0xb8000000 + 773464
    1 translate 0xb80b7007 0xb8000000 + 749575
    2 translate 0xb80d49c0 0xb8000000 + 870848
    3 translate 0xb813d75f spin_lock_wrapper + 4259

    Thread 1:
    0 ??? 0x800bc1c6 0 + 2148254150
    1 ??? 0x800c39bc 0 + 2148284860
    2 translate 0xb818b6ea CallPPCFunctionAtAddressInt + 202886
    3 ??? 0x800ed095 0 + 2148454549
    4 ??? 0x800ecf52 0 + 2148454226

    Thread 2:
    0 translate 0xb81529ef spin_lock_wrapper + 90931
    1 translate 0xb8183633 CallPPCFunctionAtAddressInt + 169935
    2 translate 0xb81861e2 CallPPCFunctionAtAddressInt + 181118
    3 translate 0xb80dfb0b 0xb8000000 + 916235

    Thread 0 crashed with X86 Thread State (32-bit):
    eax: 0x00000004 ebx: 0xb80bcd30 ecx: 0xc0000003 edx: 0x0000001f
    edi: 0xc0000007 esi: 0x80308c60 ebp: 0xb7fffa08 esp: 0xb7fff9d0
    ss: 0x0000001f efl: 0x00010202 eip: 0xb80bcd58 cs: 0x00000017
    ds: 0x0000001f es: 0x0000001f fs: 0x00000000 gs: 0x00000037
    cr2: 0xc0000007

    Binary Images:
    0xb8000000 - 0xb81d7fe7 translate ??? (???) /usr/libexec/oah/translate

    Translated Code Information:
    Rosetta Version: 21.03
    Args: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE -psn_0_385118
    Exception: EXC_BAD_ACCESS (0x0001)

    Thread 0: (0xb009a83c, 0xb81529ef)
    0x00000002: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : + 2
    0x958ea558: /System/Library/Frameworks/CoreFoundation.framework/Versions/A/CoreFoundation : _CFRunLoopRunSpecific + 1816
    0x90a00f88: /System/Library/Frameworks/CoreAudio.framework/Versions/A/CoreAudio : HALRunLoop::OwnThread(void*) + 216
    0x90a00dc4: /System/Library/Frameworks/CoreAudio.framework/Versions/A/CoreAudio : CAPThread::Entry(CAPThread*) + 108
    0x94e3c17c: /usr/lib/libSystem.B.dylib : __pthread_body + 40
    0x00000000: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : + 0

    PPC Thread State
    srr0: 0x00000000 srr1: 0x00000000 vrsave: 0x00000000
    cr: 0xXXXXXXXX xer: 0x00000000 lr: 0x94db2080 ctr: 0x94dab150
    r00: 0xffffffe1 r01: 0xf0080550 r02: 0xa08c9e48 r03: 0xf0080930
    r04: 0x03000006 r05: 0x00000000 r06: 0x00000450 r07: 0x00006b03
    r08: 0x00000000 r09: 0x00000000 r10: 0x00000004 r11: 0xa0742694
    r12: 0x94dab150 r13: 0x00000000 r14: 0xa08b7478 r15: 0x7fffffff
    r16: 0xffffffff r17: 0x00000000 r18: 0x00000000 r19: 0x00000000
    r20: 0x00000000 r21: 0x00000000 r22: 0xf0080930 r23: 0x00000000
    r24: 0xf0080930 r25: 0x00000450 r26: 0x00006b03 r27: 0x00000000
    r28: 0x00000000 r29: 0x03000006 r30: 0x03000006 r31: 0x958e9e48

    Thread 1: Crashed (0xb7fff9d0, 0xb80bcd58)
    0x00440800: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 4454400
    0x00440a94: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 4455060
    0x00440c10: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 4455440
    0x004414ac: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 4457644
    0x0042c168: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 4370792
    0x0061bd34: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 6401332
    0x00586f34: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 5791540
    0x00054d40: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 343360
    0x0011fb90: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 1174416
    0x00042584: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 267652
    0x000423b4: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : __mh_execute_header + 267188
    0x00000000: /Applications/Cubase LE.app/Contents/MacOS/Cubase LE : + 0

    PPC Thread State
    srr0: 0x00000000 srr1: 0x00000000 vrsave: 0x00000000
    cr: 0xXXXXXXXX xer: 0x20000000 lr: 0x00440854 ctr: 0x94e02740
    r00: 0xc0000003 r01: 0xbfffd2e0 r02: 0x00b507f4 r03: 0x170c74e0
    r04: 0x00000018 r05: 0x009df738 r06: 0x00000008 r07: 0x00000001
    r08: 0x00000010 r09: 0x00000004 r10: 0x00000002 r11: 0xa0883e48
    r12: 0x94e02740 r13: 0x00000000 r14: 0x00000000 r15: 0x00000000
    r16: 0x00000000 r17: 0x00000000 r18: 0x00000000 r19: 0x00000000
    r20: 0x00000000 r21: 0x00000000 r22: 0x00000000 r23: 0x00000000
    r24: 0x00000000 r25: 0x00b57a24 r26: 0x00b57a28 r27: 0x00e51927
    r28: 0x00441448 r29: 0x004407f4 r30: 0x170c74e0 r31: 0xc0000003

  4. #4
    NYMorningstar is offline Recording Modus Operandi
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Upstate NY
    Posts
    3,469
    Rep Power
    4185781
    Did you get Le with a hardware package?
    Busy recording...
    [url]http://nysteacherjobs.com/[/url]

  5. #5
    dremits is offline Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    66
    Rep Power
    83174
    Hmmm. I would still try moving the folder. When Cubase says Initialising VST, VST may not necessarily refer to plugins but the actual Virtual Studio Technology system of which Cubase is based so perhaps Reason's ReWire (this is just knowledge I've heard from others) may be conflicting. Perhaps another user can interpret that error message as it's incoherent to me.

  6. #6
    riseabove is offline Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    3
    Rep Power
    0
    Quote Originally Posted by dremits View Post
    Hmmm. I would still try moving the folder. When Cubase says Initialising VST, VST may not necessarily refer to plugins but the actual Virtual Studio Technology system of which Cubase is based so perhaps Reason's ReWire (this is just knowledge I've heard from others) may be conflicting. Perhaps another user can interpret that error message as it's incoherent to me.
    Dremits, this is somewhat of what I have been thinking, except that when I open Cubase I quit Reason and it still does not work. I am severely hoping that having Reason's software on my computer does not conflict with Cubase's software.

    And yes, I did recieve Cubase LE with a hardware package for an Alesis Firewire Mixer

  7. #7
    dremits is offline Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    66
    Rep Power
    83174
    Have you tried moving the folder?

  8. #8
    NYMorningstar is offline Recording Modus Operandi
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Upstate NY
    Posts
    3,469
    Rep Power
    4185781
    Probably a dumb question but do you have your mixer installed on the mac?

    You should update your drivers:
    http://www.alesis.com/contentmgr/sho...p/id/1171/tt/5

    If the DVD that came with your Alesis product includes the code "7-22-0021-B" in small type at the bottom of its printed text, you have CubaseLE4 and can obtain a free update to version 4.1.2 directly from Steinberg at http://www.steinberg.net/index.php?id=880&L=1.html. This update fixes bugs and adds new features. It is recommended for all users.
    Busy recording...
    [url]http://nysteacherjobs.com/[/url]

  9. #9
    zurdo_1432 is offline Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    dremits reply is correct.

    Quote Originally Posted by dremits View Post
    I use Windows but this should work for Mac:

    Locate the folder (or folders) that is set as the VST plugin folder in Cubase and move it to another location so that Cubase won't be able to read any VSTs. This should help eliminate (or not) whether the problem is with plugins. It would be better to do this than to delete your VSTs as chances are you will want to keep them

    If Cubase loads up ok after moving the folder then this means that there is a problem with a plugin in which case you need to consider which plugin may be causing this problem.

    I've never used Reason so I don't even know if it uses VST plugins but if it does you need to check whether it has installed VST plugins into the Cubase plugins folder and if so then it is likely it is these VSTs that are causing the problem.

    Oh and could you post the error log you mentioned?

    Thanks,
    I was having problems running Cubase LE 4 on my PPC iMac G5, and the only thing I did was to change the offending plugin that wasn´t allowing me to open up the program (in my case, it was the BIAS Freq-4 Plugin).

    After I changed the location of the plugin on my folders it had problems with another plugin. I changed the location of that one also.

    After that change, it opened up normally.

    Thanks a lot dremits!!! You really saved me on this one!!!

    Greetings to everybody from Nuevo Laredo, México!!!
    Last edited by zurdo_1432; 10-21-2011 at 19:02. Reason: Signature update

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Does Cubase SX-3 or Cubase 4 work on windows Vista?
    By Singhy in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 8
    Last Post: 10-04-2007, 18:13
  2. Cubase SX3 projects working on Cubase 4?
    By Dom414 in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 5
    Last Post: 04-09-2007, 21:52
  3. Cubase SX3 and keeping my old Cubase VST 5 ???
    By choctaw in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 2
    Last Post: 03-20-2006, 09:27
  4. Cubase FW-1884 and Cubase LE issues
    By TFunkadelic in forum Steinberg / Cubase User Forum
    Replies: 1
    Last Post: 11-03-2005, 02:11
  5. Cubase VST/32 with upgrade for Cubase SX for Mac OS X
    By dune5233 in forum Free Ads for Music/Recording Equipment
    Replies: 0
    Last Post: 07-21-2003, 09:48

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Special 93% Offer

Got beats? Samples? Mixing and mastering services? Get a head start with this 93% OFF special offer!