Results 1 to 4 of 4

Thread: sonar recording problem

  1. #1
    Waysid is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Vancouver, Canada
    Age
    39
    Posts
    63
    Rep Power
    14

    sonar recording problem

    Sign in to disable this ad
    Hi,

    I'm having a problem with Sonar 1.3 and I'm wondering if anyone has any insight. I just bought and installed SONAR, I was previously using GuitarStudio2. It seems like it should be a common problem but I've searched the bbs and can't really find a solution I haven't tried. Ok here's the problem:

    When I record an audio track in sonar the resulting wav has a bunch of semi-rythmical clicks and pops

    Here's my setup
    PentiumIII 733
    Sound Blaster Live plat.
    256MB RAM
    Win 98
    7200 harddrive

    I am fairly experienced with computer recording so here is all the info I have been able to figure out:

    - its not a metronome ;-)

    - the audio is not clipping - resulting wav doesn't have any ugly spikes etc. - soft musical passages cause same problem

    - I have tried updating SB drivers and tried using APS live drivers

    - previously recorded wavs play back with no problems - even 16 at once with a number of effects

    - the dropout light doesn't go on, CPU and disk meters don't even register 5%

    - GuitarStudio 2 didn't have this problem

    - recording (with all the same external settings) in Sound Forge XP works fine

    - I have tried various sound sources, guitar straight in, cd player straight in - all through the line in.

    So....if anyone has any ideas I would really appreciate the help...needless to say my initial joy of getting SONAR is wearing off.

    Chris

  2. #2
    Waysid is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Vancouver, Canada
    Age
    39
    Posts
    63
    Rep Power
    14
    Hmmm..some curious new info.

    I actually have two drives: a 5400 with Sonar and a 7200 drive I use for audio data. When I point SONAR at the 7200 I get the problem metioned above. When I use a data directory on my C: drive (5400) - no pops or clicks on my recording. But....I have a song I recorded in GuitarStudio with over 16 tracks that plays back perectly on the D drive (low disk %) that I am pretty sure would tax the C drive.

    The 7200 is attached to a Promise ATA100 hard drive controller if that makes a difference.

    Any thoughts based on this new info?

  3. #3
    SANMAN is offline Newbie
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Unhappy

    Chris,
    You're not alone. I've been using SONAR-XL version 1.3 on the following platform:
    Pentium 4 1.5 Ghz
    512 MB Ram
    Soundblaster Audigy
    (2) hard drives @7200rpm
    Windows 2000

    Things were working fine until about 1 week ago. I changed nothing from the Hardware perspective, but I did install some critical updates from Microsoft's support site.

    Anyway, newly recorded wav files have noticible pops and clicks, where ones I recorded two weeks ago were fine. Those projects I created as bundled files two weeks ago can be opened and exported with no pops or clicks but, if I re-record a new audio track - wham, the pops and clicks are there. Soft or loud passages, same problem.

    Mark...
    Mark

  4. #4
    SANMAN is offline Newbie
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Unhappy

    Chris,
    You're not alone. I've been using SONAR-XL version 1.3 on the following platform:
    Pentium 4 1.5 Ghz
    512 MB Ram
    Soundblaster Audigy
    (2) hard drives @7200rpm
    Windows 2000

    Things were working fine until about 1 week ago. I changed nothing from the Hardware perspective, but I did install some critical updates from Microsoft's support site.

    Anyway, newly recorded wav files have noticible pops and clicks, where ones I recorded two weeks ago were fine. Those projects I created as bundled files two weeks ago can be opened and exported with no pops or clicks but, if I re-record a new audio track - wham, the pops and clicks are there. Soft or loud passages, same problem.

    Mark...
    Mark

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Special 93% Offer

Got beats? Samples? Mixing and mastering services? Get a head start with this 93% OFF special offer!