Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: New to home recording help please

  1. #1
    telecastermusic is offline New Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    13
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    New to home recording help please

    Sign in to disable this ad
    Seasons greetings to all on the forum. I have an Alesis IO2 audio interface running into Cubase LE5. This came as a bundle. The first problem we have encountered so far, apart from registering the software, is that when I go to Device menu on Cubase LE5 there is no option for using the IO2 device.
    ASIO is a new term to meo
    Any help will be gratefully received.
    Cheers,
    Ian

  2. #2
    Marcell Simó is offline New Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    26
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Ooookay

    So the first thing you wanna do is downloading the ASIO4ALL driver from this website:

    alesis.com/contentmgr/showdetails.php/id/226674

    Then you should be able to choose this driver in the device menu.

    However I would not recommend using Cubase. I've myself run into various problems with Cubase. I recommend you using Sony Vegas which I use myself.

    Should you have any other questions feel free to ask

  3. #3
    jaynm26 is offline Force of Nature
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    867
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    1851700
    download the ASIO driver for the io2 here
    iO2 EXPRESS 24-Bit USB Recording Interface

  4. #4
    telecastermusic is offline New Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    13
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Hi, thanks for your responses. I have down loaded this, however, still doesn't work. When i switch monitor button on cubase there appears to be no signal getting through. Also I do not understand how (On Youtube) that they are able to select io|2 on devices. Hope this makes sense to you or anyone else that can help. Thanks Ian

  5. #5
    Marcell Simó is offline New Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    26
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    I would still recommend you to get another software. Cubase sucks at this point. It cannot properly handle the ASIO driver. That's it. I wuld recommend trying Sony Vegas which works like a charm for me.

  6. #6
    CrowsofFritz's Avatar
    CrowsofFritz is offline Flamingo!
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Abingdon, VA
    Posts
    2,703
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    16918318
    Quote Originally Posted by Marcell Simó View Post
    I would still recommend you to get another software. Cubase sucks at this point. It cannot properly handle the ASIO driver. That's it. I wuld recommend trying Sony Vegas which works like a charm for me.
    You're telling him to throw some money at some other software that YOU think is great after you have given up from one failed suggestion? That's absolutely ridiculous!



    Ian, when you say that you can't monitor, can you at least record?
    "Nahhhhhhhhhhhh mannnnnnnnnnn. I ain't touching that mic. That thing's expensive."

  7. #7
    telecastermusic is offline New Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    13
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    No, sad to say cant even record.

  8. #8
    jiff 41's Avatar
    jiff 41 is offline An Ex Tractor Fan
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    WALES, UK
    Age
    63
    Posts
    378
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    5254887
    Quote Originally Posted by telecastermusic View Post
    No, sad to say cant even record.
    if you look in the cubase forum section above, it's got setting up info in there,,, cubase takes a bit of getting used-to but once you get it it's plain sailing!!
    stick with it!! it'll be worth it!
    Last edited by jiff 41; 12-29-2012 at 17:15.

  9. #9
    telecastermusic is offline New Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    13
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Hi i now appear to be able to record. However no output volume on playback. Help!!!! Sorry [I] am asking all these questions. Cheers. an

  10. #10
    CrowsofFritz's Avatar
    CrowsofFritz is offline Flamingo!
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Abingdon, VA
    Posts
    2,703
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Rep Power
    16918318
    Have you configured monitoring in Cubase?


    Make sure the knob is at "USB" and not "direct" when you playback!
    "Nahhhhhhhhhhhh mannnnnnnnnnn. I ain't touching that mic. That thing's expensive."

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. home video of home recording...
    By adam22228 in forum Music Video Production
    Replies: 3
    Last Post: 01-24-2013, 22:39
  2. Replies: 9
    Last Post: 07-02-2011, 20:19
  3. Digital 'home recording'- at home and away?
    By squidlips89 in forum Digital Recording & Computers
    Replies: 18
    Last Post: 06-11-2010, 09:32
  4. Home Recording Road to Success: Question 1 (Recording Vocals)
    By neffi7 in forum Recording Techniques
    Replies: 4
    Last Post: 04-14-2008, 14:35

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Special 93% Offer

Got beats? Samples? Mixing and mastering services? Get a head start with this 93% OFF special offer!