Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Sonar X1 Problem: NO SOUND?

  1. #1
    TooHotRecords is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Queensland, Australia
    Posts
    99
    Rep Power
    53086

    Angry Sonar X1 Problem: NO SOUND?

    Sign in to disable this ad
    Hey guys,
    I just recieved my upgraded version of Sonar x1 Producer from my old 9 LE.
    I have tried my best to configure everything correctly but i have hit a major hick-up.
    I cant get sound, i have a Cakewalk UA-25 EX by Roland interface and am using Asio v2.
    Everytime i try to re-configure it. I get this message ( image below ). Any solutions?
    Attached Images Attached Images  

  2. #2
    TooHotRecords is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Queensland, Australia
    Posts
    99
    Rep Power
    53086
    Any suggestions would be great!

  3. #3
    RobbieL is offline mr. president
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    CT
    Posts
    111
    Rep Power
    445541
    Have you tried switching to WDM? That driver mode might work better for you.
    Water Stop Studio
    http://www.facebook.com/pages/Water-...01223086572603
    Rob@waterstopstudio.com

    MOTU PCIe 424 system w/ 1 HD192 AD/DA --> SONAR X1c Producer x64 running on Windows 7 Pro. x64 SP1

  4. #4
    c7sus's Avatar
    c7sus is offline Disenfranchised Member
    Join Date
    Oct 1999
    Location
    Eagle Winged Palace of the Queen Chinee
    Posts
    6,970
    Rep Power
    21152734
    Do you have the latest drivers for the Roland?

    Also, did you load the X1 patches A and B? There are issues about X1 not recognizing some ASIO-driver based interfaces that are addressed in those patch updates.

    http://www.cakewalk.com/Support/product.aspx/SONAR-X1
    Last edited by c7sus; 07-08-2011 at 09:14.

  5. #5
    Koekenbakker is offline Registered User
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    6
    Rep Power
    0
    Its been a long time since I used Sonar (I have PE 7 myself), but do you use an interface? Some DAW's can have issues with certain drivers from interfaces. I remember having had simular issues in Sonar when I used it.

    I'm not a big fan of Sonar though, mainly because of its lacking community. I used it for many years, before running into software-issues. Posted my issues on the official forums and all I got was a few replies from people saying that my computer was shit and 'unable' to run Sonar, even though I was able to run Sonar perfectly for months...

    Oh well.

  6. #6
    TooHotRecords is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Queensland, Australia
    Posts
    99
    Rep Power
    53086
    Quote Originally Posted by c7sus View Post
    Do you have the latest drivers for the Roland?

    Also, did you load the X1 patches A and B? There are issues about X1 not recognizing some ASIO-driver based interfaces that are addressed in those patch updates.

    Cakewalk - SONAR X1 Support
    No i havn't done this, i will give it a try, thankyou.

  7. #7
    Br3n's Avatar
    Br3n is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Swindon uk
    Age
    27
    Posts
    207
    Rep Power
    989350
    if i remember rightly sonar has always had to be the only user of the audio device. if you have your pc is using the audio device sonar is trying use then sonar will not use it and display that message. go into your pcs audio settings and tell it to use another audio device leaving the device you want use with sonar 100% free then try restarting sonar.

  8. #8
    TooHotRecords is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Queensland, Australia
    Posts
    99
    Rep Power
    53086
    Quote Originally Posted by Br3n View Post
    if i remember rightly sonar has always had to be the only user of the audio device. if you have your pc is using the audio device sonar is trying use then sonar will not use it and display that message. go into your pcs audio settings and tell it to use another audio device leaving the device you want use with sonar 100% free then try restarting sonar.
    Yeah i've tried that, well. I've closed programs that use sound such as Chrome (YouTube), Skype, iTunes. and it still doesn't work, how do i make them go through another device?

  9. #9
    Br3n's Avatar
    Br3n is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Swindon uk
    Age
    27
    Posts
    207
    Rep Power
    989350
    go to your speaker properties by right clicking your volume icon on your windows task bar and open playback device, then set a different default device to the one you are trying to use to record

  10. #10
    Br3n's Avatar
    Br3n is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Swindon uk
    Age
    27
    Posts
    207
    Rep Power
    989350
    and the same with the recording device to as i think they work the same. sonar wont load the device if windows is using it

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Problem with Sonar moving slow / Problem deleting old files
    By eternalwinter in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 21
    Last Post: 03-26-2012, 22:47
  2. Sonar 3 problem
    By theForgotten in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 4
    Last Post: 02-06-2005, 13:49
  3. Sonar 2.0 Xl Problem
    By HAYKO in forum Drums and Percussion
    Replies: 1
    Last Post: 03-13-2003, 08:17
  4. Sonar 2 XL problem
    By ryant in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 3
    Last Post: 02-14-2003, 15:11
  5. sonar 2.0 xl problem
    By sipi1910 in forum Cakewalk / Sonar Forum
    Replies: 1
    Last Post: 01-13-2003, 13:18

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Special 93% Offer

Got beats? Samples? Mixing and mastering services? Get a head start with this 93% OFF special offer!