Results 1 to 4 of 4

Thread: ART Tube MP Studio V3 no sound out

  1. #1
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0

    Question ART Tube MP Studio V3 no sound out

    Sign in to disable this ad
    Hi,

    Recently I've bought used ART Tube MP Studio V3. The power comes when connected to 9v adapter and I can hear the small amount of noise when I turn the output level to maximum. But input signal is not detected, no sound come out . I've tried with microphones and guitar by using different cables. VU meter is not moving and no sound out. Is it tube problem? Can I fix it by replacing tube? Or Is there any other possibility of that problem? Please advise. Thanks.
    Last edited by pncola; 6 Days Ago at 09:03.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Massachusetts
    Age
    69
    Posts
    3,931
    Thanks
    0
    Thanked 114 Times in 108 Posts
    Rep Power
    9793418
    - Is the power adapter the 'correct' 9 volt AC one and not a DC adapter? If it is AC it should have 800ma or higher marked on the adapter.
    - You mention turning up the 'Output'. Did you as well try turning up the 'Input' knob to increase the gain?
    - Tried depressing the 'Norm' button to add +20db of gain?
    - Does the mic need phantom power and if so was it on?
    - What are you sending the output of the preamp to? Interface, mixer, amplifier, or something else.

    Might be the tube, but think it's less likely.
    Mark.......

  3. #3
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Thanks for advise. The adapter I use is AC 1100 mA. I've tried input knob, norm button. No sound coming out. Mic is SM58 dynamic mic. The output I am sending is to audio interface.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    northampton uk home of Dr Who and Blackstar Amps!
    Posts
    6,978
    Thanks
    1
    Thanked 308 Times in 295 Posts
    Rep Power
    8233139
    I have, unexpectedly, found a schematic for that Art pre. Bit complicated but it looks as though the valve is necessary for output in all conditions. A buffer IC is fed from the second valve stage's cathode.

    Could be a broken valve. N.B. if the glass has gone white inside, deff' cracked so use a gardening glove or stout rag to remove it, do not want a cut and that white crap in it! If the valve lights up it is unlikely to be faulty but it is fed from a complex voltage multiplier power supply that produces 48volts. Any part of that could have gone wrong. This is not a circuit for the noob to attempt repair of.

    What is the Audio Interface? Likely AS good a mic pre in that as the Art! If you were after some 'valve tone' I doubt that pre would do it as it uses the 'Starved Plate' power technique and I am not sure that is the same as running at a nice deadly 300volts!

    Dave.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Art Tube MP Studio V3 - The Art Tube MP Studio V3 for Home Studio Use
    By HR News & Reviews in forum Gear Reviews & Questions
    Replies: 1
    Last Post: 04-23-2017, 05:54
  2. Replies: 5
    Last Post: 01-02-2011, 13:17
  3. Replies: 7
    Last Post: 01-23-2007, 06:36
  4. Replies: 2
    Last Post: 04-08-2003, 13:14
  5. Replies: 15
    Last Post: 06-22-2001, 05:12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •